Wat is een brandwacht?

Ontdek de rol en het belang van de brandwacht.

Wat is een brandwacht?

Een veilige woon- en werkomgeving is van groot belang, en brandveiligheid is hier een belangrijk onderdeel van. Wat niet iedereen weet, is dat brandwachten hier een grote rol in spelen. Maar wat is een brandwacht precies? En wat doet een brandwacht dan precies?

Allereerst: wat is een brandwacht?

Een brandwacht is een professional die intensief is getraind (vaak bij de brandweer) om de veiligheid te bewaken tijdens werkzaamheden waarbij er een verhoogd risico is op brand. Dit kan voorkomen bij bouwplaatsen, maar ook evenementen en installaties van en onderhoud aan bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie. Het doel van een brandwacht is om te voorkomen dat er brand ontstaat en snel te reageren in het geval van een noodsituatie. Simpel gezegd neemt een brandwacht (tijdelijk) de functie van het brandmeldsysteem (BMI) over.

Waarom is een brandwacht belangrijk?

Om de veiligheid te waarborgen en de risico's tijdens specifieke werkzaamheden te minimaliseren, wordt vaak vereist door lokale overheden, de brandweer of verzekeringsmaatschappijen dat een brandwacht wordt ingeschakeld. Het naleven van wet- en regelgeving is immers van groot belang.

De aanwezigheid van brandwachten speelt een belangrijke rol in het voorkomen van een brand en het beperken van de schade. De Groot Brandwachten biedt altijd de mogelijkheid om een brandwacht te huren door heel Nederland, zowel voor korte als lange termijn. Al onze brandwachten zijn Rijksgediplomeerd en beschikken over aanvullende diploma’s en certificeringen.

Wat doet een brandwacht?

Brandwachten zijn voor diverse werkzaamheden inzetbaar. U kunt denken aan de volgende werkzaamheden waarbij brandwachten worden ingezet:

  • Brandveiligheidstoezicht: bijvoorbeeld indien een brandmeldinstallatie uitvalt of als er nacontrole nodig is na een brand; *Storingen in sprinklerinstallaties: in dat geval dient een brandwacht het pand te inspecteren op mogelijke brandgevaarlijke situaties;
  • Patrouilleren op film- en tv-locaties of tijdens evenementen: vaak verplicht om de veiligheid op de locatie te waarborgen.
  • Brandgevaarlijke noodsituaties: bij noodsituaties kunnen brandwachten snel reageren en de nodige maatregelen nemen om de schade te beperken om grotere rampen te voorkomen. Ook kunnen zij snel schakelen met brandweerkorpsen.

Wat uw klus ook is, van de veiligheid garanderen op een evenement tot nacontrole na brand; de brandwachten van De Groot Brandwachten kan u hierbij helpen.

Een Rijksgediplomeerde brandwacht bij De Groot Brandwachten

Wilt u een brandwacht huren? Bij De Groot Brandwachten kunt u een Rijksgediplomeerde brandwacht inhuren die binnen 2 uur bij u op locatie kan zijn om u verder te helpen. Al onze brandwachten kennen dankzij hun opleiding de wet- en regelgeving tot in detail en zijn scherp op elk risico. Dit maakt dat u met een gerust hart een brandwacht kunt huren bij De Groot Brandwachten.

Al meer dan 15 jaar hebben wij ervaring in brandveiligheid in Nederland, wat ons dé specialist op dit gebied maakt. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan nemen we de mogelijkheden met u door.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten