Brandmeldinstallaties zijn belangrijke systemen om de brandveiligheid in een gebouw te waarborgen. Een beginnende brand wordt snel gedetecteerd waardoor alle aanwezigen in een pand snel gealarmeerd worden bij een calamiteit. Daarom is regelmatig BMI onderhoud van groot belang. Gedurende dit onderhoud houden onze brandwachten uw brandveiligheid in het visier.
De brandmeldinstallatie speelt een zeer belangrijke rol in het voorkomen van brandletsel: een tijdige alarmering kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Het is dan ook zeer onwenselijk dat een brandmeldinstallatie niet functioneert. Toch kan dit gebeuren, bijvoorbeeld door een storing of onderhoud aan de installatie. Ook kan een BMI bewust (deels) uitgeschakeld worden, bijvoorbeeld bij werkzaamheden of bij een evenement waar rook gebruikt wordt.
Een uitval van een BMI heeft grote gevolgen: vele systemen worden aangestuurd door deze installatie. Er is geen ontruimingsalarm meer hoorbaar, de BHV-organisatie wordt niet gealarmeerd, liften worden niet aangestuurd en deuren vallen niet meer automatisch dicht. En niet onbelangrijk: bij brand kan een ontruiming vermoeilijkt worden en wordt de brandweer niet meer automatisch gealarmeerd.
Om aan de wet- en regelgeving te voldoen, is het belangrijk dat een BMI jaarlijks onderhouden wordt (norm NEN 2654-1) . Ook kan het - jammer genoeg - soms gebeuren dat een BMI uitvalt. Tijdens het onderhoud aan uw brandmeldinstallatie door een gecertificeerd onderhoudsdeskundige, bent u dan tijdelijk niet beveiligd. Een brandwacht neemt tijdens het onderhoud BMI de taak over van de BMI en houdt een oog in het zeil tot het systeem weer naar toebehoren functioneert. Hij of zij schakelt waar nodig ook met de juiste partijen wanneer er brand(gevaar) optreedt.
De brandweer, gemeente of verzekeraar zal in geval van preventief BMI onderhoud of uitval van een brandmeldinstallatie één of meerdere Rijksgediplomeerde brandwachten eisen. Deze brandwachten nemen de functie van een brandmeldinstallatie over en zullen wachtrondes lopen waarbij aandacht wordt besteed aan potentieel brandgevaarlijke situaties. Ook wordt de begaanbaarheid van de vluchtwegen gecontroleerd. Uiteraard zal de brandwacht naar zijn beste kunnen optreden in geval van een calamiteit en eventueel deel uitmaken van het BHV-team.
De brandwachten van De Groot Brandwachten hebben ruime ervaring in het optreden bij een uitval of uitschakeling van een brandmeldinstallatie of sprinklerinstallatie. Hierin onderscheiden wij ons door snel te reageren bij een ad-hoc oproep (binnen 2 uur een Rijksgediplomeerde brandwacht op locatie). Ook hebben we de ervaring om ons snel in te leven in de situatie van uw dagelijkse bedrijfsvoering: zo kunnen wij onze werkzaamheden uitvoeren zonder uw werkprocessen te verstoren of onrust te creëren onder de aanwezigen in uw pand.
Wilt u zo snel mogelijk een Rijksgediplomeerde brandwacht ter plaatse? Bel ons dan op het nummer 078 - 645 2257. U kunt ons dag en nacht bereiken.
Wij denken graag mee met een effectieve inrichting van onze inzet, zo ook tijdens uw BMI onderhoud. Moeten mensen wakker gemaakt worden in geval van een calamiteit? Wij hebben voldoende megafoons. Dienen er tijdelijk extra brandblussers geplaatst te worden om bij uitval van uw BMI brand te bestrijden? Ook die zijn voorradig. Desgewenst kunnen wij onze inzet discreet uitvoeren, bijvoorbeeld om onrust onder bezoekers te voorkomen.
Een greep uit de sectoren waarin wij onze diensten hebben mogen verlenen: onderwijsgebouwen, hotels, parkeergarages, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, overheidsgebouwen, industrie, distributiecentra, theaters, evenementenlocaties en winkelcentra.
Wilt u meer weten over de inzet van onze brandwachten tijdens onderhoudswerkzaamheden aan brandmeldinstallaties? Neem vrijblijvend contact met ons op. We staan u graag te woord.